Quan es declara la subvenció?

En quin exercici s'han de declarar les subvencions rebudes per persones físiques?

Quan es declara la subvenció?

Amb caràcter general, les subvencions públiques percebudes per particulars s'han d'imputar a l'IRPF en l'exercici en què es repercuteixin, independentment del moment en què s'hagi notificat la seva concessió (sempre que no estiguin exemptes d'aquest impost). Per exemple, un particular adquireix un vehicle el 2023, rep un ajut de l'Administració aquell mateix any i la recapta el 2024: l'ingrés s'ha de declarar en l'impost sobre la renda d'aquest últim any. D'altra banda, si l'ajut es materialitza en un descompte sobre el preu d'aquest vehicle, s'ha de declarar en l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'any d'adquisició.

En alguns casos, es permet declarar l'ajut per quartes parts en l'any de cobrament i en els tres següents. En concret, això passa quan es tracta dels següents conceptes:

  • Ajuts públics per a la reparació de defectes estructurals en la construcció de l'habitatge habitual.
  • Ajuts inclosos en els plans estatals per a l'accés per primera vegada a l'habitatge en propietat que rebin els contribuents a través d'un pagament únic com a Ajut Estatal Directa a l'Entrada (AEDE).
  • Ajuts a titulars de béns pertanyents al patrimoni històric espanyol i destinats exclusivament a la seva conservació o rehabilitació.

Quan les subvencions estiguin vinculades a l'exercici d'una activitat econòmica, els beneficiaris hauran de declarar-les com a major rendibilitat d'aquesta activitat. I la seva imputació temporal en l'IRPF depèn de la finalitat a què es destinin (cobrir despeses o fer inversions):

  • Corrent. Si es destinen a cobrir despeses de l'exercici, s'imputen íntegrament com a un major ingrés en l'exercici en què es notifica la seva concessió (encara que es cobrin posteriorment). No obstant això, si l'empresari aplica el criteri de caixa, haurà d'assignar aquestes subvencions quan les cobri, i no en l'exercici de notificació.
  • De capital. Tanmateix, quan la subvenció estigui vinculada a l'adquisició d'un actiu, s'haurà d'assignar en la mateixa proporció en què s'amortitzi l'actiu (respectant així el principi de correlació d'ingressos i despeses).

 

Si rebeu una subvenció, els nostres professionals analitzaran si està exempta d'IRPF. I si s'ha de declarar, us indicaran com i quan s'ha d'incloure en aquest impost.